Het stadsarchief Leuven beheert een unieke en boeiende lokale perscollectie. Een deel hiervan was bedoeld voor het arrondissement (bijvoorbeeld de Journal des Petites Affiches de l’Arrondissment de Louvain, Le Moniteur des Notaires, Passe Partout). Zij bevatten  dan ook een waaier aan informatie over de regio rond Leuven. Andere kranten zoals Het Vaderland (katholiek), De Volkswil (socialistisch) of De Vrijheid (liberaal) zijn dan weer zeer partijgebonden en geven een weerspiegeling van de ideologische spanningen en politieke conflicten van toen. Daarnaast bezit het archief ook nog een aantal kranten zoals Het Vlaamsche Land, La Métropole, Nieuw Loven, De Nieuwe Lovenaar e.a. die nergens anders in Vlaanderen ter beschikking zijn.

Sinds 2015 scanden vrijwilligers uit het Stadsarchief meer dan 500 verschillende dag- en weekbladen uit de negentiende en twintigste eeuw in. Concreet betekent dit dat ze meer dan 11.000 verschillende edities, goed voor ongeveer 114.000 individuele krantenpagina’s digitaliseerden. Op de digitale scanbeelden pasten zij vervolgens met behulp van gespecialiseerde technologie tekstherkenning toe.

Door zo veel mogelijk historische kranten te digitaliseren, wordt de toegankelijkheid en leesbaarheid van deze rijke bronnen gevrijwaard.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×