Veel gestelde vragen

Hoe zoek ik een trefwoord met verschillende schrijfwijzen?

Wanneer je niet zeker bent van de juiste schrijfwijze van een trefwoord, of je wil een trefwoord vinden waarvan heel veel spellingsvarianten bestaan, kan je dit doen via de pagina uitgebreid zoeken. onder de zoekvelden vink je dan “Zoeken met spellingsvarianten” aan.

Hoe kan ik zelf krantencollecties samenstellen?

Om je eigen krantencollecties samen te stellen moet je ingelogd zijn. Je kan je hier aanmelden of een gebruikersprofiel aanmaken.

Van zodra je bent aangemeld, kan je pagina’s in een persoonlijk dossier opslaan via onderstaand icoontje:

Via een dialoogvenster kan je kiezen om de pagina aan een bestaande collectie toe te voegen of een nieuwe collectie te maken. Meer informatie vind je hier.

Mag ik de teksten en beelden hergebruiken?

Het merendeel van de krantenartikels is niet ondertekend. Anonieme werken zijn beschermd tot 70 jaar na publicatie. Die termijn is verstreken en dus behoort het grootste deel van deze collectie tot het publieke domein. Het is echter niet gegarandeerd dat al het materiaal op krantencollectie.be effectief vrij van auteursrechten is.

In sommige gevallen is er mogelijk wél nog auteursrecht van toepassing. Namelijk wanneer het gaat om ondertekende werken waarvan de auteur nog geen 70 jaar overleden is. In dat geval is alleen het gebruik voor privédoelen, of een citaat met bronvermelding mogelijk. Voor ander hergebruik zal je nader onderzoek moeten doen naar de auteursrechtelijke status van de bronnen.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×